Hur doserar jag Atamon till hemgjord ketchup?
Hej!
Jag ska göra ketcup och undrar hur lång hållbarheten blir med Atamon?
Till 1,5 kg tomater är det även annat 100 g muscovadosocker, lök, örtkryddor och färsk stjälkselleri. Bör jag ta 1 eller 2 tsk Atamon per kilo färdig ketchup?
Jag ska göra ketcup och undrar hur lång hållbarheten blir med Atamon?
Till 1,5 kg tomater är det även annat 100 g muscovadosocker, lök, örtkryddor och färsk stjälkselleri. Bör jag ta 1 eller 2 tsk Atamon per kilo färdig ketchup?
Följ inlägget
1
följare
Hej Ann-Sofi,
Tack för din fråga!
När det kommer till hållbarhet när du saftar och syltar hemma har fruktens kvalitet och renligheten på förvaringskärl stor inverkan på hur lång hållbarheten blir.
Desto bättre kvalitet på frukten, desto bättre hållbarhet blir det. När det kommer till renligheten så får det färdiga resultatet bättre förutsättningar om du desinficerar förvaringsburken/flaskan innan. Så att dessa är fria från smuts eller bakterier som kan påverka det du tillagat. När du förvarar det svalt och mörkt så får du även en längre hållbarhet.
Vår rekommendation är att du alltid luktar och smakar på det innan du konsumerar det och litar på ditt omdöme.
Socker är också en form av konserveringsmedel, vår rekommendation för Atamon är att du tar 1tsk Atamon per 1kg frukt. Om du överdoserar Atamon kan det ge en viss bismak.
Lycka till med ketchupen! 🍅
Vänliga hälsningar,