Hur används Törsleffs Atamon?

Törsleffs Atamon kan rädda din sylt och saft från både jäsning och mögel, det är ett konserveringsmedel som används för att öka hållbarheten på sylt och saft.

Tillsätts efter kokning eftersom ca 50% av konserveringseffekten försvinner om det kokar. Flytande är att föredra till saft då det blandar sig lättare i vätskan än pulver men båda har samma effekt och det är nog mest en smaksak vad man själv föredrar. Om du har osötad saft eller sylt så dubblar du mängden Atamon. Används också för sköljning/rengöring av burkar och flaskor innan de fylls med den färdiga saften/sylten.

Flytande ATAMON: Syltning: 1 tsk konserverar 1 kg färdig marmelad/sylt. Saft: ½ tsk konserverar 1 liter sötad saft. Sköljning av glas: 2 tsk per 1 dl varmt vatten. Pulver ATAMON: 1/2 tsk konserverar 1 kg färdig sylt eller marmelad. 1/4 tsk konserverar 1 liter sötad saft. Vid sköljning av glas används 1 tsk per dl varmt vatten.
Victoria

Kommentarer

 • Ska man koka upp sylten igen när man hållt i atamonen, eller stelnar det efter en stund
  Märit
 • Hej Märit,

  Tack för din fråga! Svaret är att Atamon inte skall kokas, den går bra att tillsätta i kall saft, sylt eller andra inläggningar. Om man kokar Atamon kan konserveringseffekten påverkas negativt.

  För maximal konservering så skölj ur burkar och skölj locken med kokande vatten och atamonlösning. Om du konserverar osötade inläggningar så behöver du dubbla mängden Atamon.

  Atamon påverkar inte konsistensen, det är bara ett konserveringsmedel. För att få tjockare konsistens så avvänd någon av Melatinprodukterna.

  Vänliga hälsningar,
  Jenny

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.