Hur används Törsleffs Atamon?

Törsleffs Atamon kan rädda din sylt och saft från både jäsning och mögel, det är ett konserveringsmedel som används för att öka hållbarheten på sylt och saft.

Tillsätts efter kokning eftersom ca 50% av konserveringseffekten försvinner om det kokar. Flytande är att föredra till saft då det blandar sig lättare i vätskan än pulver men båda har samma effekt och det är nog mest en smaksak vad man själv föredrar. Om du har osötad saft eller sylt så dubblar du mängden Atamon. Används också för sköljning/rengöring av burkar och flaskor innan de fylls med den färdiga saften/sylten.

Flytande ATAMON: Syltning: 1 tsk konserverar 1 kg färdig marmelad/sylt. Saft: ½ tsk konserverar 1 liter sötad saft. Sköljning av glas: 2 tsk per 1 dl varmt vatten. Pulver ATAMON: 1/2 tsk konserverar 1 kg färdig sylt eller marmelad. 1/4 tsk konserverar 1 liter sötad saft. Vid sköljning av glas används 1 tsk per dl varmt vatten.
Victoria

Kommentarer

 • Ska man koka upp sylten igen när man hållt i atamonen, eller stelnar det efter en stund
  Märit
 • Hej Märit,

  Tack för din fråga! Svaret är att Atamon inte skall kokas, den går bra att tillsätta i kall saft, sylt eller andra inläggningar. Om man kokar Atamon kan konserveringseffekten påverkas negativt.

  För maximal konservering så skölj ur burkar och skölj locken med kokande vatten och atamonlösning. Om du konserverar osötade inläggningar så behöver du dubbla mängden Atamon.

  Atamon påverkar inte konsistensen, det är bara ett konserveringsmedel. För att få tjockare konsistens så avvänd någon av Melatinprodukterna.

  Vänliga hälsningar,
  Jenny
 • Jag har läst och förstått att konserveringseffekten minskar om den kokas men om jag öndå kokar upp igen då min gelé inte har stelanat är frågan om det är hälsofarligt eller/och påverkar smaken?
  Kerstin
 • Hej Kerstin,

  Tack för din fråga!
  Det blir inte hälsofarligt och det påverkar inte smaken. Om du överdoserar Atamon så kan det däremot ge en viss bismak men själva kokningen påverkar inte smaken.

  Hoppas att svaret är till hjälp!

  Vänliga hälsningar,
  Erika
 • Min sylt blev för tunn och jag vill koka upp den på nytt med mer pektin. Jag har redan tillsatt atamon, hur gör jag nu? Tillsätter jag mer atamon efter kokningen eller nöjer jag mig med det som är?
  Angelica
 • Hej Angelica,
  Tack för din fråga!

  Om du kokar upp sylten igen finns risk att effekten av det Atamon du redan tillsatt minskar. Du kan ha i mer Atamon men var försiktig då den kan ge en viss bismak vid överdosering.

  Lycka till!
  Vänliga hälsningar,
  Johanna
  Johanna
 • Hej,
  Jag ville minska på sockerhalten i sylt, så jag använde 1 kg syltsocker och 3 kg bär/frukt, och sedan lade jag till 1 tsk atamon för att kompensera för det extra kilot bär/frukt, för jag tänkte att som jag förstår finns det redan konserveringsmedel i syltsocker - är detta ett rimligt tankesätt, eller hur ska man tänka runt detta?
  Tack

  Sara
 • Hej Sara,

  Vad roligt att du hör av dig till oss!

  Resonemanget låter rimligt. Vi har inte testat denna kombination men det borde fungera bra. Viktigt att burkarna är väl rengjorda och att du sköljer burk och lock med atamonlösning. (Blanda 3 msk hett vatten med 1 tsk atamon och skaka det i burken med stängt lock.) Förvara i kyl så får du bästa hållbarhet.

  Stort lycka till!

  Vänliga hälsningar,
  Erika
 • Kan jag använda atamon istället för syltsocker.
  I sylt.
  Johanna
 • Hej Johanna,

  Tack för din fråga!
  Exakt hur menar du med att ersätta syltsocker med atamon?
  Atamon har en konserverande effekt som även syltsocker har men atamon påverkar inte konsistensen vilket syltsocker gör.

  Vänliga hälsningar,
  Erika
 • När man gör en sylt kan jag ersätta syltsockret med atamon i sylten. Eller måste man ha syltsocker för att göra sylt?
  Johanna
 • Hej Johanna,

  Tack för förtydligande av frågan. Du kan inte ersätta syltsocker med atamon rakt av då syltsocker även innehåller socker och pektiner som ger sylten en fastare konsistens.
  Lycka till!

  Vänliga hälsningar,
  Erika
 • Hej! Jag har köpt atamon för att konservera syren sirap, jag undrar om när sirapen är färdig och ligger i burkar, kan dom då stå i skafferiet/rumsvärme eller måste dom stå i kylen? Vill posta färdig sirap till vänner nämligen
  Celina
 • Hej Celina,

  Tack för din fråga! Och vilken trevlig sak att göra till sina vänner!

  För bäst hållbarhet ska den konserverade produkten förvaras svalt och mörkt eller i kylskåp. Dock tror jag inte korta tiden din sirap postas bör vara något problem för hållbarheten långsiktigt. Påminn bara dina vänner att hämta upp paketet snabbt så att sirapen kan förvaras korrekt efter det.

  Vänliga hälsningar,
  Hanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.