Hur doserar jag Törsleffs Atamon?
Atamon tillsätts efter kokning då det mister sin kraft vid 100°C.
Flytande ATAMON: Syltning: 1 tsk konserverar 1 kg färdig marmelad/sylt. Saft: ½ tsk konserverar 1 liter sötad saft. Ättiksinläggning: 2 tsk konserverar 1 liter ättikslag. Sköljning av glas: 2 tsk per 1 dl varmt vatten.
Pulver ATAMON: 1/2 tsk konserverar 1 kg färdig sylt eller marmelad. 1/4 tsk konserverar 1 liter sötad saft. Vid sköljning av glas används 1 tsk per dl varmt vatten.
Flytande ATAMON: Syltning: 1 tsk konserverar 1 kg färdig marmelad/sylt. Saft: ½ tsk konserverar 1 liter sötad saft. Ättiksinläggning: 2 tsk konserverar 1 liter ättikslag. Sköljning av glas: 2 tsk per 1 dl varmt vatten.
Pulver ATAMON: 1/2 tsk konserverar 1 kg färdig sylt eller marmelad. 1/4 tsk konserverar 1 liter sötad saft. Vid sköljning av glas används 1 tsk per dl varmt vatten.
Följ inlägget
2
följare
/Åke
Vilken bra fråga!
Jag har stämt av med vår kock som har gett oss följande svar:
Dosering är 7,5-10ml per saft.
Men med must är det många faktorer som spelar in så det är en utmaning att svara på frågan. Musten kommer att oxidera vilket inte är något som Atamon motverkar. Atamon motverkar jäsning och mögel men mustär "oren" så det kan hända mycket i flaskorna.
Vårt tips:
Tillsätt 10ml per liter must.
Desinficera flaskorna noga och skölj ur dem med het 50%ig Atamonlösning.
Förvara mörkt och kallt efter buteljering.
Det här är vårt bästa tips men vi kan inte lämna några garantier.
Hoppas att detta är till hjälp, stort lycka till med musteriet! 🍏🍎
Vänliga hälsningar,
Tack för din fråga.
Vi har många bra tips i vår Gröna bok som du hittar på Törsleffs hemsida.
Måtten som vi rekommenderar är:
Blanda 1 tsk pulver eller 2 tsk flytande Atamon med 1dl varmt vatten.
Hoppas det kan vara till hjälp, stort lycka till!
Vänliga hälsningar,